Kainuun Sanomat »Sotkamo-lehti »Ylä-Kainuu »Kuhmolainen »Alueen muut lehdet »

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

RekryKainuu

Kajaaniin paluuta ei ole tarvinnut katua

thumbnail
Sari Hyttilä palasi perheineen Kajaaniin reilu vuosi sitten. Hän on viihtynyt työssään sairaanhoitajana Kainuun keskussairaalassa.


Reilu vuosi sitten huhtikuussa Sari Hyttilän perheessä puhalsivat muutoksen tuulet. Mies sai töitä Kajaanista, kaksospojat olivat juuri syntyneet ja muuttoon oli kaksi viikkoa aikaa. Kaikki tapahtui aika vauhdilla.

– Vauhdikkaasti lähdettiin Etelä-Suomesta, kun mies sai loistavan työpaikan vanhoilta kotikonnuiltamme Kajaanista. Sitä ei ehtinyt edes oikein sisäistää, kun olimme jo muuttoauton kanssa matkalla.

Muuttoa helpotti se, että Kajaanissa on hyvä työtilanne myös sairaanhoitajana työskentelevälle Sarille.

– Tiesin, että kunhan palaan lasten syntymän jälkeen työelämään, töitä löytyy varmasti, Sari kertoo.

Vaikka perhe lähti aiemmin Kajaanista muualle Suomeen ja siellä viihtyikin ihan hyvin, silti puheissa oli käynyt aina välillä paluu kotiin. Vaakakupissa painoi arjen helppous, isovanhemmat ja ystävien lähellä olo.

– Täällä liikkumiseen ei tarvitse varata puolta tuntia suuntaansa, vaan joka paikkaan pääsee nopeasti. Meidän naapurustossa asuu paljon lapsiperheitä, joten lapsille on aina leikkiseuraakin lähellä. Ihanaa on myös, että omia ystäviäni asuu lähellä ja heitä on helppo nähdä. Monet heistä elävät samanlaisia ”ruuhkavuosia”, joten vertaistukea on saatavilla.

– Kummankin vanhemmat asuvat Kajaanissa, joten on ihana, että lapset saavat viettää aikaa isovanhempien kanssa ja myös me saamme heiltä apua tarvittaessa.

Myöskään leikkipuistoja ei tarvitse kaukaa hakea.

– Parasta on, kun lapset voivat leikkiä omalla pihalla, eikä tarvitse huolehtia. Etelässä ei ollut samanlaista turvallisuuden tunnetta, Sari pohtii.

Entäpäs sitten oma piha, paljon tilaa ja omakotitalo?

– Täällä saa rahoilleen enemmän vastinetta. Saa asua lähellä kaikkea ja silti pystyy asumaan omakotitalossa, jossa on lääniä ympärillä. En vaihtaisi tätä enää mihinkään.

Töitä riittää varmasti

Tällä hetkellä Sari työskentelee Kainuun keskussairaalan varahenkilöstössä, kirurgian ortopedisellä osastolla ja tekee vuoroja myös pehmytosakirurgisella vuodeosastolla. Työkaverit ovat ottaneet hänet hyvin vastaan ja olleet kannustavia.

– Meillä on töissä mukava porukka, hyvä yhteishenki ja arvostamme toistemme ammattitaitoa. Viihdyn täällä hyvin, Sari kertoo.

Kainuu saa muutaman vuoden päästä uuden, tuliterän sairaalan.

– Odotamme kaikki sitä innolla. Työtavat muuttuvat ja osa hommista digitalisoituu, saa kouluttautua taas uuden parissa. Se pitää työn mielekkäänä ja mielen virkeänä.

 

RekryKainuu –hanke etsii osaavia tekijöitä

Pula osaavista työntekijöistä on muodostanut selvän hidasteen kasvulle ja kehitykselle Kainuussa. Työvoimapulan lievittämiseksi Kainuun Liitto ja Kainuun Etu Oy ovat käynnistäneet viime kesäkuussa kaksivuotisen RekryKainuu -hankkeen.

Talousmittareiden mukaan maamme kärkivauhtia kehittyvä Kainuun aluetalous on tuonut maakuntaan ongelman, jota ei vielä muutama vuosi sitten uskottu tulevan. Korkea työttömyysaste on taittunut koko maan keskiarvon tuntumaan.

Useilla aloilla kärsitään nyt työvoimapulasta. Kainuun työttömyysaste oli toukokuun lopussa 12,7 prosenttia, kun pahimpina vuosina useampi kuin joka viides kainuulainen on ollut työtä vailla. Avoimia työpaikkoja maakunnassa on työvoimahallinnon haussa tällä hetkellä yli 300, minkä lisäksi on runsaasti myös edelleen tekijää odottavia, aiemmin haettavana olleita tehtäviä sekä niin sanottuja piilotyöpaikkoja, jotka täytetään sopivien tekijöiden löytyessä. Lisäksi esimerkiksi kaivosalalla alkavissa rekrytoinneissa haetaan yhteensä jopa 200 uutta tekijää.

RekryKainuun tehtävänä on auttaa yrityksiä, julkishallintoa ja muita työllistäjiä löytämään osaavia työntekijöitä ja auttamaan työnhakijoita työpaikan löytämisessä. Työntekijöiden etsintään tarjottavat palvelut ovat pääosin maksuttomia.

 

Rekrymessuja ja markkinointiapua

Työnantajat pääsevät halutessaan esimerkiksi rekrymessuille hankkeen hankkimalle osastolle. Hanke voi myös auttaa työpaikkojen markkinoinnissa sekä järjestää rekrytointiosaamisen parantamiseen liittyvää koulutusta sekä työnantajille että työnhakijoille.

Työnhakijoita hanke palvelee välittämällä tietoa alueen työpaikoista ja auttamalla löytämään sopivia työnantajia sekä kouluttautumismahdollisuuksia.

Osaajia etsitään niin Kainuusta kuin maakunnan rajojen ulkopuoleltakin.

Kainuulaiset työnantajat tarvitsevat tällä hetkellä muun muassa eri alojen insinöörejä, rakentajia, kokkeja, tarjoilijoita, hoitoalan ammattilaisia, rakentajia, maarakentajia, metallialan osaajia, opettajia, tietotekniikan ammattilaisia, kaivososaajia, puuntaitajia, leipureita, lääkäreitä sekä monen muun alan tekijöitä.

Kainuu-kuvan kirkastamista

Alueen kiinnostavuuden lisäämiseksi RekryKainuu – hanke edistää myönteisen maineen luomista maakunnalle. Perussanoma on, että tämän päivän Kainuu kulkee kehityksen kärjessä ja täällä on erinomaiset edellytykset laadukkaaseen työntekoon, asumiseen ja vapaa-aikaan.

Myönteistä Kainuu-kuvaa luodaan markkinointiviestinnän keinoin sekä muun muassa osallistumalla erilaisiin messutapahtumiin eri puolilla Suomea.

Euroopan Sosiaalirahaston rahoitusta saaneen RekryKainuu – hankkeen budjetti on 460 000 euroa. Hankkeen toimialueeseen kuuluvat kaikki Kainuun kunnat.

Kaksivuotisen hankkeen työntekijöinä ovat projektipäällikkö Kari Kinnunen (kari.kinnunen@kainuunetu.fi) ja projektikoordinaattori Salla-Maija Hakola (salla-maija.hakola@kainuunetu.fi)


 


thumbnail

Lähiaikojen tapahtumia:
• mukana Riihimäen Erämessuilla 7.-10.6.
• mukana Pielisen Messuilla Valtimolla 16.-17.6.
• Rekrytupa Kajaanin Markkinakadulla 4.-7.7. Ullan Unelman kahvilatiloissa

www.rekrykainuu.fi
Facebook @rekrykainuu
Instagram #rekrykainuu

Uusimmat

05.02.

Suomalainen Kirjakauppa

Käteistä käytetyistä oppikirjoista sekä tärppejä toimistoon


15.11.

Wetteri

Vuoden parhain aika tehdä autokaupat


10.07.

Kuhmon kamarimusiikki

Viisi vinkkiä Kuhmon Kamarimusiikkiin


29.05.

RekryKainuu

Kajaaniin paluuta ei ole tarvinnut katua


04.05.

Wetteri

Edukseen erottuva arkiauto


Kainuun Sanomien tuoreimmat

22.02. klo 22:34urheilu

Junioriaikojen haave toteutuu sunnuntain pariviestissä


22.02. klo 22:00kulttuuri

Kolumni: Minkäpä teet, kun faktat eivät kiinnosta


22.02. klo 21:14kotimaa

Vaatiiko perustuslakivaliokunta sote-ilmoitusta EU:lle vai ei? Pontta ei tehty, mutta sanamuoto sitä suosii, arvioi professori


22.02. klo 19:28kotimaa

Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa


22.02. klo 19:06kotimaa

Ministeri Annika Saarikko: Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella