Kainuun Sanomat »Sotkamo-lehti »Ylä-Kainuu »Kuhmolainen »Alueen muut lehdet »

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Konappi Oy

Paikalliset kananmunat tulevat Konapista

thumbnail
Niina ja Sami Väisäsen Konapin kanala pakkaa kananmunansa itse ennen kuin ne matkaavat Kainuun kauppoihin.


Kun 15 000 kanaa asuu saman katon alla, siinä riittää tekemistä.

Tämän tietää Sami Väisänen, joka pitää Kuhmossa Konapin kanalaa vaimonsa Niinan kanssa.

Kanala on saanut alkunsa sata vuotta sitten, kun Väisäsen isän ukki osti tilan. Kanatalous on muodostunut tilan pääelinkeinoksi vuosikymmenten saatossa.
Väisäsillä on virikehäkkikanala, joka käsittää tuotannoltaan noin kolmasosan Kainuun kulutuksesta. Konapin kanala on maakunnan ainoa kaupallisesti toimiva kanala, vaikka harrastelijoita riittää.

– Olemme siinä mielessä erikoinen maatila, että hoidamme kananmunaketjun pellolta kauppoihin saakka. Normaalisti munat menevät tiloilta isoihin pakkaamoihin, mutta meillä tuotanto jaetaan oman pakkaamon kautta Kainuun vähittäiskauppoihin, leipomoihin, hotelleihin ja ravintoloihin, Sami Väisänen selvittää.

– Tuotamme myös omaa viljaa, ohraa ja kauraa sekä ostamme niitä lähialueilta niin paljon kuin mahdollista. Näin turvataan rehuntuotanto Kuhmon alueella.

Kanala herää uuteen päivään jo aamuneljältä. 2–4 valveillaolotunnin jälkeen kanat alkavat munimaan. Sen jälkeen ruokinta tapahtuu automatiikalla ja hoitajat tulevat aamukäynnille kahdeksan maissa. Iltapäivällä on luvassa uusi tarkastuskierros, ja iltakuudelta kanat pääsevät yöpuulle.

Virikehäkkikanalassa kanoilla on käytössään pesät, orret, kynsiviilat sekä pehkua nokittavana. Hyvä ilmanlaatu varmistetaan ilmastointijärjestelmällä.

– Kanalassa pitää olla aistit valppaina, siellä tehdään kymmeniä havaintoja joka päivä. Kävellessä huomaa heti, ovatko asiat kunnossa, Väisänen sanoo.

Kananmunat menevät aina samana päivänä kuluttajarasioihin pakkaamossa, mistä ne lähtevät suoraan kauppoihin. Matkat ovat lyhyitä: tilalta on Kajaaniin 75, Sotkamoon 35 ja Kuhmoon 30 kilometriä.

Oman kanalan munat maistuvat Sami Väisäsen omassakin suussa erinomaisesti.

– Nyt niitä on syöty todella paljon. Tänäkin aamuna aamupalaksi meni kolme keitettyä kananmunaa, hän naurahtaa ennen kuin paistaa lounaakseen munakkaan.


thumbnail

Kainuun ainoa kaupallinen kanala, jossa kanojen pito alkoi vuonna 1917. Elänyt kanataloudella kahden sukupolven ajan. Kuhmossa sijaitseva maatila, joka harjoittaa kananmunan-tuotantoa, pakkausta ja markkinointia. Lisäksi omaa viljan- ja rehuntuotantoa. Kanat asuvat virikekanalassa. Konapin kananmunia on saatavana kaikista Maakunnan S-marketeista, Saleista sekä Kajaanin Prismasta. Sokos Hotel Vuokatti sekä Sokos Hotel Valjus ja Lohtajan ABC tarjoavat asiakkaille Konapin kananmunia.

Uusimmat

04.05.

Wetteri

Edukseen erottuva arkiauto


29.03.

Wetteri

Omamekaanikoista tuli autohuollon uudistajia – Kimmo tuntee niin auton kuin omistajan


15.03.

Kajaanin Vaihtoehtohoitola

Akupunktiohoitajana Kajaanissa 20 vuotta


15.02.

Wetteri

Vaihtoautoralli tuo vilskeen Wetterille 


23.10.

No-Pan Auto Oy

Autokauppa mukana muutosten tuulissa


Kainuun Sanomien tuoreimmat

23.05. klo 15:26kainuu

Pekka Heikkisen leipomossa tulipalo – kattorakenteet tuhoutuivat, sammutus jatkuu


23.05. klo 14:40kainuu

Leipomon evakuointi ei aiheuttanut paniikkia


23.05. klo 14:24kotimaa

Selvitys esittää asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelusta, naiset ja Jehovan todistajat mukaan


23.05. klo 14:11kotimaa

Ministeri Saarikko sote-väännön aikataulupaineista: Ajankohta vaaleille ei ole primäärikysymys


23.05. klo 13:55paakirjoitukset

Oikaisu