Kainuun Sanomat »Sotkamo-lehti »Ylä-Kainuu »Kuhmolainen »Alueen muut lehdet »

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Kajaanin Vaihtoehtohoitola

Akupunktiohoitajana Kajaanissa 20 vuotta

thumbnail
Raili Raunio kuuntelee kehon pulssia ja asiakkaan oireita ennen hoidon aloittamista.


Joskus surusta voi seurata jotain hyvääkin. Näin kävi Raili Rauniolle reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Voimakas halu auttaa ihmisiä vahvistui puolison yllättävän poismenon jälkeen, ja sitä seurasi ajatus oman yrityksen perustamisesta. Siitä syntyi Kajaanin Vaihtoehtohoitola.

Kerrataanpa hiukan. Pitkän uran toimistosihteerinä ja sen jälkeen teatterin talouspäällikkönä tehnyt Raili oli jo töiden ohella opiskellut vyöhyketerapiaa, reikikurssin sekä hermoratahierojaksi. Suoraa vastausta siihen, mikä sai innostumaan alun perinkään vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä, ei Raililla ole.

– Olin iloisesti yllättynyt, että ihmiset saivat apua antamistani hoidoista. Ison elämänmuutoksen myötä, rupesin tosissani miettimään ammatinvaihtoa. Kolmen vuoden aikana siirryin pikkuhiljaa siihen ajatukseen, että irtisanoudun päivätyöstäni ja perustan oman yrityksen. Asiakkaita oli jo onneksi kohtuullisesti, kun jättäydyin päivätöistä pois.

– Tietenkin siirtyminen vakityöstä yrittäjäksi pelotti ja mietitytti. Päätöstä helpotti se, että aloin näkemään useita samankaltaisia unia, että hoitolahuoneeni takana oli jonossa ihmisiä, jotka tarvitsivat apua. Päätös ei ole kaduttanut kertaakaan.

Sattumien kautta Helsingissä omien opetustehtäviensä lomassa Raili kuuli englantilaisen akupunktiotaitajan Chris Bunkellin olevan samassa paikassa opettamassa akupunktiota. Siltä istumalta hän ilmoittautui Bunkellin oppilaaksi. Kolmannen opiskeluvuoden alussa, Chris kutsui hollantilaisen akupunktiotaitajan, Peter van Kervelin toiseksi opettajaksi.

– Sain opintosuoritukset valmiiksi vuonna 2000. Yhteensä kahdesta aloittaneesta ryhmästä vain 10 valmistui, ja todistukset saimme kaikki yhdessä vuonna 2001. Opiskeluaika oli rankkaa, uusi terminologia ja matkustaminen etelään olivat haastavia.

Mitä akupunktio on?

Akupunktiossa peruskäsitteenä on chi, energia, jota ei näe. On monia eri chi’n muotoja, esimerkiksi meridaanien, sisäelinten, ravitsemuksen ja puolustuksen chi, joilla kaikilla on eri tarkoituksensa. Hoitojen tarkoituksena on vaikuttaa chi’hin. Chin tilasta saadaan selko pulssitutkimuksen kautta. Yli 20 eri asiaa voidaan nähdä pulsseista.

Länsimainen diagnoosi antaa näkemystä siitä, mikä on ongelmana. Energeettinen diagnoosi on akupunktioharjoittajalle hyvin tärkeä, koska akupisteet valitaan pulssihavainnon perusteella, tavoitteena on saada kehon epätasapaino korjattua.

Akupunktio on tehokkainta, kun ei ole vielä kovin vakavaa fyysisen tason ongelmaa. Esimerkiksi kasvaimia ei saada akupunktiolla poistettua. Yleisimpiä syitä hoitoon hakeutumiseen ovat erilaiset kiputilat kuten selkäkivut, käsien ja olkapäiden ongelmat. Migreenistä ja muista päänsäryistä kärsiviä ihmisiä on myös paljon avun hakijoissa.

Menopaussioireiluihin akupunktio on hyvä apu, se rauhoittaa hormonaalisten muutoksien aiheuttamia oireita. Uni ja säännöllinen elämänrytmi ovat terveydelle tärkeitä. Erilaisista unihäiriöistä kärsivät ovat selkeästi lisääntyvä asiakasryhmä.

Yksi akupunktiohoidon periaatteista on, että sairasta elintä hoidettaessa toimitaan vahvistavilla ja harmonisoivilla energioilla. Esimerkiksi migreeni oireilee usein sappirakkomeridiaanilla, jolloin tuetaan elementtiparin eli maksan toimintaa. Heikompi, tässä tapauksessa maksa, vahvistuu ja sappirakon energia tasapainottuu.

Aina oppii uutta

Akupunktiohoidossa kuunnellaan ensin kehon pulssia ja asiakkaan oireita. Tuhansia vuosia vanha hoitomuoto tuo avun kivuttomasti, koska neula on ohut eikä niitä tarvitse laittaa monta. Tarkoituksena on saada kehon heikot energiat virtaamaan paremmin, ja näin ollen antaa kehon itsensä parantaa epätasapaino.

– Tässä työssä ei tule koskaan valmiiksi. Koko ajan täytyy kouluttautua ja aina on uutta opittavaa. Siksi se onkin niin mielenkiintoista, Raunio kertoo.

Tietoa oppikirjoiksi

Vuosien varrella saadun tiedon Raili on halunnut jakaa eteenpäin.

– Suurin osa työstäni on akupunktiota. Kouluttaminen on enää pieni osa. Kouluttamisvuosien jälkeen satsasin kirjojen kirjoittamiseen ja sitä kautta tiedon eteenpäin antamiseen. Viisi kirjaa olen yhteensä kirjoittanut ja julkaissut omakustanteina.

Ensimmäinen kirja oli opinnäytetyöni ”Hermoratahieronta akupunktuurisena hoitomenetelmänä”. Tämä oli erityisosaamistani ja halusin verrata sitä akupunktioon.

Muut neljä kirjaa ovat julkaisujärjestyksessä: Akupunktiopisteet, Apua akupunktiosta I, Apua akupunktiosta II ja Akupunktion perusteet. Ne ovat keskittyneet enemmän akupunktioon ja sen käyttämiseen sairauksien hoidossa. Kirjat ovatkin hyvä runko akupunktion opiskelussa.


thumbnail

Perustettu vuonna 1996. Hoitoina pääasiassa akupunktio. www.railiraunio.fi

Uusimmat

05.02.

Suomalainen Kirjakauppa

Käteistä käytetyistä oppikirjoista sekä tärppejä toimistoon


15.11.

Wetteri

Vuoden parhain aika tehdä autokaupat


10.07.

Kuhmon kamarimusiikki

Viisi vinkkiä Kuhmon Kamarimusiikkiin


29.05.

RekryKainuu

Kajaaniin paluuta ei ole tarvinnut katua


04.05.

Wetteri

Edukseen erottuva arkiauto


Kainuun Sanomien tuoreimmat

22.02. klo 22:34urheilu

Junioriaikojen haave toteutuu sunnuntain pariviestissä


22.02. klo 22:00kulttuuri

Kolumni: Minkäpä teet, kun faktat eivät kiinnosta


22.02. klo 21:14kotimaa

Vaatiiko perustuslakivaliokunta sote-ilmoitusta EU:lle vai ei? Pontta ei tehty, mutta sanamuoto sitä suosii, arvioi professori


22.02. klo 19:28kotimaa

Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa


22.02. klo 19:06kotimaa

Ministeri Annika Saarikko: Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella