Kainuun Sanomat »Sotkamo-lehti »Ylä-Kainuu »Kuhmolainen »Alueen muut lehdet »

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Kuhmon kamarimusiikki

Yllättävän rento festivaali

Danel-kvartetti on esiintynyt Kuhmon Kamarimusiikissa vuosien ajan. Tämä kesä ei tee poikkeusta. (kuva: Juuso Westerlund):
Kamarimusiikkikeskukselta löytyvissä ravintoloissa on tarjolla tasokasta ruokaa rennossa ilmapiirissä. (kuva: Stefan Bremer)


Kuhmon Kamarimusiikki on paljon muutakin kuin klassista musiikkia. 

Tänä kesänä ensikertalaisen on helpompaa kuin koskaan vierailla Kuhmon Kamarimusiikissa.

Kaksiviikkoisen festivaalin teemana on Zap, joka tarkoittaa ranskaksi kanavapujottelua kaukosäätimellä. Tapahtumassa se merkitsee sujuvaa liikkumista tyylilajista toiseen: kamarimusiikin lisäksi ohjelmassa on niin tangoa, swing-tanssia kuin improvisointiakin. Uudella tavalla tulkitun Händelin Messias-oratorion myötä estradilla nähdään ensimmäistä kertaa rap-artistikin.

– Kainuulaisilla maailmanluokan tapahtuma on nurkan takana. Festivaali on runsauden sarvi, josta jokainen pystyy poimimaan itselleen mieluisia palasia, toiminnanjohtaja Sari Rusanen kuvailee.

Kamarimusiikista tyylilajina on helppo ottaa selkoa, sillä tarjolla on runsaasti klassikkoteoksia. Mikäli itselle sopivan konsertin valinta mietityttää, kamarimusiikkitoimiston väki auttaa asiassa mielellään.

– Liikkeelle voi lähteä siitä, että valitsee pari konserttia ja kerää niiden ympärille muuta festivaalin aikaan tarjolla olevaa ohjelmaa. Ensikertalaiset yllättyvät aina Kuhmoon tullessaan tapahtuman rennosta tunnelmasta ja siitä, kuinka monesta asiasta voi nauttia kerralla. Konsertteihin voi aivan hyvin mennä sortseissa.

Rusasen mukaan yleisön ja taiteilijoiden suhde on Kuhmossa läheisempi kuin suurkaupungeissa. Etäisiä kulisseja ei ole, sillä kaikki liikkuvat samoissa paikoissa. Viime vuonna aloitetut, joka-aamuiset Musiikin ytimessä -tilaisuudet saavat tänä kesänä jatkoa. Niissä taiteilijat esittelevät päivän ohjelmistoa ja yleisö saa esittää heille kysymyksiä.

– Intiimiys ja läheisyys on meillä suuri vahvuus. Kuhmossa on hyvä yleisö, joka elää voimakkaasti mukana esityksissä. Taiteilijat kokevat positiivisena sen, että pääsevät myös puhumaan kuulijoiden kanssa.

Musiikin ohessa Kuhmo tarjoaa heinäkuussa laajalti taide-elämyksiä ja kansainvälisen tason ruokaa. Kuhmo-talolla esillä on Pälvi Hannin ja Jaakko Mattilan grafiikkaa sekä Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa kotimaista huippumuotoilua Yrjö Kukkapurolta, Jouko Järvisalolta, Kaarle Holmbergilta ja Kimmo Varjorannalta. Juminkeon kesänäyttely esittelee Akseli Gallen-Kallelan teoksia.

Salakamari, Piharavintola, Amati-kahvila ja Kontion kahvila tarjoavat tuttuun tapaan tasokkaita makunautintoja. Salakamarin lounaat ja useamman ruokalajin menut täydentyvät nyt Suomi 100 -juhlamenulla. Amatin villiyrttejä rakastava isäntä Veikko Huovinen tarjoilee herkkuja niin perinteitä kunnioittavalle kuin kokeilunhaluisellekin ruokailijalle.

– Kuhmossa ollessa pitää tietenkin syödä myös rönttönen. Niitä löytyy muun muassa Kontion kahvilasta, Rusanen lupaa.

Luonnolla on tapahtumassa iso rooli. Vuosikymmenten ajan festivaalilla käyneet ovat kertoneet rakastavansa Kuhmossa paitsi musiikkia, myös hiljaisia hetkiä konserttien välillä. Luonto puhuu omaa kieltään jo silloin, kun asettuu Kuhmo-talon rantaan katselemaan Lammasjärveä.

Lähempää tutustumista Kainuun luontoon tarjoavat Wild Taigan luontoyrittäjät, jotka järjestävät Kuhmon ja Suomussalmen alueella esimerkiksi yöttömän yön kalastusretkiä ja petoeläinten bongausta.

– Luonto ja kulttuuri elävät täällä käsi kädessä. Sehän oli festivaalin alkuperäinen ideakin, kun se aikoinaan tuotiin luonnon keskelle.

Kuhmolaisille Kamarimusiikki-viikot ovat kesän kohokohta. Sari Rusasen mukaan yhdessä tehdään jotain arkea suurempaa. Ongelmatilanteissa auttajia löytyy aina – olipa vuorokaudenaika mikä tahansa.

– Festivaali on kuin iso sukujuhla: vieraita odotetaan ja halutaan, että he viihtyvät. Kamarimusiikin aikaan Kuhmon kesä on kauneimmillaan.


thumbnail

Järjestetään tänä vuonna 48. kerran 9.–22. heinäkuuta. Suomen suurin kamarimusiikkitapahtuma ja myytyjen pääsylippujen määrässä mitattuna Suomen yhdeksänneksi suurin festivaali. Taiteellisena johtajana toimii Vladimir Mendelssohn. Tänä vuonna mukana noin 150 taiteilijaa ja 90 musiikkikurssilaista. Ohjelmassa lähes 70 konserttia, joista osa Vuokatissa, Kajaanissa ja Iisalmessa. Lisätietoja www.kuhmofestival.fi

Uusimmat

23.10.

No-Pan Auto Oy
Uncategorized

Autokauppa mukana muutosten tuulissa


12.10.

Akonlahden Puutarha Oy

Salaatin kulutus on kasvussa


12.10.

Vuokatin Viini Oy

Omena jalostuu juomaksi


12.10.

Ämmän Leipä Oy

Rakkaudesta leipomiseen


15.06.

Kainuun Kalatuote Oy

Kainuulaisia kalaherkkuja suoraan S-Marketteihin


Kainuun Sanomien tuoreimmat

14.12. klo 00:05paakirjoitukset

Rasismin iso häpeä


13.12. klo 23:54ruoka

Sillille valkkari, savulohelle punkku ja tortuille kuohuva – asiantuntija neuvoo joulun makuparit


13.12. klo 23:53ruoka

Samppanjaa parmesaanin kanssa – ja muut täsmävinkit juustojen ja viinien yhdistämiseen


13.12. klo 23:49talous

Itävaltalainen Niki-yhtiö lopettaa lennot torstaina


13.12. klo 23:48talous

Fed ei yllättänyt – Yhdysvaltojen keskuspankki nosti ohjauskorkoa