Kainuun Sanomat »Sotkamo-lehti »Ylä-Kainuu »Kuhmolainen »Alueen muut lehdet »

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Konappi Oy

Paikalliset kananmunat tulevat Konapista

thumbnail
Niina ja Sami Väisäsen Konapin kanala pakkaa kananmunansa itse ennen kuin ne matkaavat Kainuun kauppoihin.


Kun 15 000 kanaa asuu saman katon alla, siinä riittää tekemistä.

Tämän tietää Sami Väisänen, joka pitää Kuhmossa Konapin kanalaa vaimonsa Niinan kanssa.

Kanala on saanut alkunsa sata vuotta sitten, kun Väisäsen isän ukki osti tilan. Kanatalous on muodostunut tilan pääelinkeinoksi vuosikymmenten saatossa.
Väisäsillä on virikehäkkikanala, joka käsittää tuotannoltaan noin kolmasosan Kainuun kulutuksesta. Konapin kanala on maakunnan ainoa kaupallisesti toimiva kanala, vaikka harrastelijoita riittää.

– Olemme siinä mielessä erikoinen maatila, että hoidamme kananmunaketjun pellolta kauppoihin saakka. Normaalisti munat menevät tiloilta isoihin pakkaamoihin, mutta meillä tuotanto jaetaan oman pakkaamon kautta Kainuun vähittäiskauppoihin, leipomoihin, hotelleihin ja ravintoloihin, Sami Väisänen selvittää.

– Tuotamme myös omaa viljaa, ohraa ja kauraa sekä ostamme niitä lähialueilta niin paljon kuin mahdollista. Näin turvataan rehuntuotanto Kuhmon alueella.

Kanala herää uuteen päivään jo aamuneljältä. 2–4 valveillaolotunnin jälkeen kanat alkavat munimaan. Sen jälkeen ruokinta tapahtuu automatiikalla ja hoitajat tulevat aamukäynnille kahdeksan maissa. Iltapäivällä on luvassa uusi tarkastuskierros, ja iltakuudelta kanat pääsevät yöpuulle.

Virikehäkkikanalassa kanoilla on käytössään pesät, orret, kynsiviilat sekä pehkua nokittavana. Hyvä ilmanlaatu varmistetaan ilmastointijärjestelmällä.

– Kanalassa pitää olla aistit valppaina, siellä tehdään kymmeniä havaintoja joka päivä. Kävellessä huomaa heti, ovatko asiat kunnossa, Väisänen sanoo.

Kananmunat menevät aina samana päivänä kuluttajarasioihin pakkaamossa, mistä ne lähtevät suoraan kauppoihin. Matkat ovat lyhyitä: tilalta on Kajaaniin 75, Sotkamoon 35 ja Kuhmoon 30 kilometriä.

Oman kanalan munat maistuvat Sami Väisäsen omassakin suussa erinomaisesti.

– Nyt niitä on syöty todella paljon. Tänäkin aamuna aamupalaksi meni kolme keitettyä kananmunaa, hän naurahtaa ennen kuin paistaa lounaakseen munakkaan.


thumbnail

Kainuun ainoa kaupallinen kanala, jossa kanojen pito alkoi vuonna 1917. Elänyt kanataloudella kahden sukupolven ajan. Kuhmossa sijaitseva maatila, joka harjoittaa kananmunan-tuotantoa, pakkausta ja markkinointia. Lisäksi omaa viljan- ja rehuntuotantoa. Kanat asuvat virikekanalassa. Konapin kananmunia on saatavana kaikista Maakunnan S-marketeista, Saleista sekä Kajaanin Prismasta. Sokos Hotel Vuokatti sekä Sokos Hotel Valjus ja Lohtajan ABC tarjoavat asiakkaille Konapin kananmunia.

Uusimmat

12.10.

Akonlahden Puutarha Oy

Salaatin kulutus on kasvussa


12.10.

Vuokatin Viini Oy

Omena jalostuu juomaksi


12.10.

Ämmän Leipä Oy

Rakkaudesta leipomiseen


15.06.

Kainuun Kalatuote Oy

Kainuulaisia kalaherkkuja suoraan S-Marketteihin


15.06.

Konappi Oy

Paikalliset kananmunat tulevat Konapista


Kainuun Sanomien tuoreimmat

22.10. klo 15:59kainuu

Kaupunkikauris ruokaili Kajaanin Lehtikankaalla


22.10. klo 14:16kotimaa

Terho seksuaalisesta häirinnästä kulttuurialalla: jokainen tapaus liikaa


22.10. klo 14:16ulkomaat

Seksuaalisen häirinnän vastainen #metoo poikii Ruotsissa mielenilmauksia


22.10. klo 11:09kotimaa

Autoilija ajoi alas sillalta Pieksämäellä, pelastautui auton ikkunasta


22.10. klo 10:53kotimaa

Poliisi varoittaa pankkitunnusten kalastelusoitoista